úterý 24. června 2014

Svobodný software

Svobodný software je software, který vám dává uživateli volnost ke sdílení, studovat a upravovat ji. Nazýváme to svobodný software, protože uživatel je zdarma.

Chcete-li používat svobodný software je, aby se politické a etické volby prosazovalo právo učit se a sdílet to, co jsme se dozvěděli s ostatními. Zdarma software se stala základem učící se společnosti, kde sdílíme naše znalosti tak, že mohou ostatní stavět a užívat si.

V současné době mnoho lidí používá proprietární software, který popírá uživatelům těchto svobod a výhody. Pokud uděláme kopii a dát ho do přátel když se snažíme přijít na to, jak program funguje, když dáme kopii na více než jednom z našich počítačů v našem vlastním domě, bychom mohli být chycen a pokutu, nebo dát do vězení. To je to, co je v jemném tisku licenční smlouvy můžete přijmout při používání proprietárního softwaru.

Korporace stojí za proprietární software často špehovat své činnosti a omezovat od sdílení s ostatními. A protože naše počítače ovládat většinu našich osobních údajů a denních aktivit, proprietární software představuje nepřijatelné riziko pro svobodné společnosti.